Ozon to ciekawy pierwiastek. Z jednej strony budzi oczywiste skojarzenia z „dziurą ozonową”, której problem dość skutecznie rozwiązał protokół montrealski z 1987 roku. Z drugiej… niewiele osób wie, że ozon można z korzyścią wykorzystywać w przemyśle, a nawet we własnej kuchni.
Ozonowanie – co to znaczy?
Od kilku lat na rynku prężnie działają firmy zajmujące się oczyszczaniem i dezynfekcją powierzchni. Specjalizują się nie tylko w usługach związanych z czyszczeniem zakładów przemysłowych ale również zajmują się np. ozonowaniem mieszkań, czy samochodów.
Wykorzystywany w tym procesie ozon jest gazem silnie utleniającym, doskonale zwalczającym zalegające na różnych powierzchniach bakterie, grzyby i pleśnie. Świetnie radzi sobie również z nieprzyjemnymi zapachami. Ozonowanie może okazać się niezbędne w przypadku starych mieszkań, np. w przedwojennych kamienicach, w których dominują charakterystyczne zapachy. Bez przeprowadzenia oczyszczania, stęchlizna i zapach pleśni przebije się nawet przez świeżą warstwę farby.
Ozonowanie, ze względu na użycie trującego gazu jakim jest ozon, powinno być przeprowadzone przez specjalistów. Dotyczy to oczyszczania dużych przestrzeni oraz tych bardziej wymagających, np. klimatyzatorów samochodowych. Korzystanie ze zbawiennego wpływu ozonu może jednak odbywać się w naszej kuchni, oczywiście na mniejszą skalę.
Kuchenne ozonowanie
Ozonator domowy do żywności to urządzenie, które działa na podobnej zasadzie jak ozonatory przemysłowe. Ilość zużytego gazu jest jednak znacznie mniejsza, dzięki czemu nawet codzienne korzystanie z niego nie jest niebezpieczne. W jakim celu stosuje się taki rodzaj ozonatora?
Warzywa i owoce, a także mięso i ryby, które nabywamy podczas codziennych zakupów pełne są różnych, niekoniecznie nam potrzebnych, związków chemicznych. Ich eliminacja pozwala na wydobycie z produktów wszystkich najważniejszych składników, bez konieczności spożywania tych, które w dużym stężeniu mogą powoli zatruwać organizm.
Domowy ozonator do żywności jest prosty w użyciu – do urządzenia należy nalać wody i umieścić w nim wybrane przedmioty. Następnie należy wybrać odpowiedni program, przeznaczony do danego typu żywności, a czas całego ozonowania waha się pomiędzy 5 a 20 minut. W jego trakcie żywność oczyszczana jest z chemii i pestycydów, wirusów, bakterii, a także grzybów. Dzięki temu, żywność nie tylko zyskuje na jakości, ale również na dłużej zachowuje świeżość.
Co ciekawe, niektóre modele domowych ozonatorów do żywności można również wykorzystywać do dezynfekcji sztućców oraz dziecięcych gadżetów – gryzaków, butelek i smoczków.
Ale… czy to jest bezpieczne?
Ozonator domowy do żywności jest urządzeniem bezpiecznym – podczas normalnego korzystania ze sprzętu, nie ma możliwości aby doszło do zatrucia ozonem. Jedyna rzecz, która świadczy o jego wykorzystaniu, to lekki zapach, który utrzymuje się przez kilka minut po zakończeniu procesu oczyszczania. Ozonowanie większych pomieszczeń warto jednak pozostawić specjalistom – w ich przypadku duże zużycie gazu wymaga profesjonalnego podejścia i odpowiedniego zabezpieczenia.